Саблезъбите бленита са малки рибки с големи зъби.  Те имат

...
Саблезъбите бленита са малки рибки с големи зъби.  Те имат
Коментари Харесай

Тази срамежлива малка рибка се защитава от хищниците като ги инжектира с упойваща отрова

Саблезъбите бленита са дребни рибки с огромни зъби.  Те имат два големи кучешки зъба, които стърчат от долната им челюст. Тъй като тези рибки са дълги единствено два инча, двата им  зъба не биха изглеждали чак толкоз заплашително, в случай че не беше отровата, която се съдържа в тях.

Отровата на този тип риби най-вероятно предизвиква внезапен спад в кръвното налягане на хищнициците, като да вземем за пример рибата групер, които са били ухапвани от бленитата, споделят учените в труд, оповестен в сп. Current Biology.

Когато учените създали протеомичен разбор на извлечената от зъбите на рибката отрова, те разкрили три съществени съставния елемент в нея – невропептид, който се следи и при един тип отровни охлюви, липаза, сходна на тази, която имат скорпионите и един упоителен пептид. И, изненадващо, когато учените инжектирали тази отрова в лабораторни мишки, мишките не показали никакви признаци на болежка.

„ Това, че отровата се оказа безболезнена за мишките беше в действителност огромна изненада “, споделя съавторът на изследването Брайън Фрай от University of Queensland. „ Ужилването на рибите с отровни жилка в гърбовете предизвиква мигновена и извънредно мощна болежка. Най-силната болежка, която в миналото съм усещал (освен тази, когато веднъж съвсем си счупих гръбнака. Дори терминът „ ужилване “ не е прекомерно прецизен. Тези риби не жилят. Те ви предизвикват пъклен страдания. “

Отровата на рибките блени обаче явно има напълно друг резултат над своите жертви. Тъй като учените употребявали гризачи, с цел да създадат тестванията за болежка, те не могат напълно да изключат опцията тази отрова да предизвиква болежка и на другите риби, само че наподобява доста правдоподобно невропептидът и упойващите субстанции да имат свойството да предизвикват внезапен спад в кръвното налягане, най-вероятно оставящо нападателят объркан и некадърен да преследва рибката. „ Чрез забавянето на евентуалните нападатели, рибките блени имат действителния късмет да избягат “, споделя Фрай. „ Докато отровата не предизвиква болежка, то упойващите субстанции, съдържащи се в нея могат да предизвикат извънредно неприятни чувства на зашеметяване и гадене (у бозайниците). “

Извличането на отровата от тази дребна рибка, с цел да бъдат направени химичните разбори, не било по никакъв начин лесна работа. Когато рибката ухапе нападателя си, тя инжектира единствено малко количество отрова, правейки проучването на тази отрова доста мъчно, даже и за стартирането на протеомичен разбор.

Накрая учените приложили един много необикновен, само че сполучлив способ, посредством който да извлекат отровата- те извадили рибките от аквариумите им, размахали пред тях парче памучен плат, тъй че те да го захапят и да изтърван отровата си в него, след което потопили плата в разтвор, който извлякъл отровата от плата (след като били върнали рибките назад в аквариумите им, схваща се).

Бленитата, които не са отровни и други типове дребни рибки доста сполучливо имитират цветовете и окраската на отровните бленита. „ Хищните риби не биха изяли тези рибки, защото си мислят, че те са отровни и че ще им навредят, само че тази отбрана, също по този начин, разрешава на някои от тези имитатори да се приближат доста до някоя нищо неподозираща риба и да се хранят от нея, като се прилепват към люспите им, сходно на един микрохищник “, споделя съавторът на изследването Никълъс Кейсуел от Liverpool School of Tropical Medicine.

„ Цялата тази мимикрия, всички тези взаимоотношения сред рибите, в последна сметка са подтиквани от отровната система, с която разполагат някои от тях. “

Друга изненада от изследването е било доказателство, сочещо, че зъбите на този тип рибки са еволюирали преди отровата. „ Това е много извънредно събитие, тъй като доста постоянно това, което сме откривали, да вземем за пример при змиите, е  че първо е еволюирала секрецията на даден тип отрова, преди да се е развил целият токсичен механизъм, включително и зъбите. Еволюцията първо е дарила дребните рибки с огромни зъби, а едвам по-късно е намерила метод да ги направи още по-ефективни като им е дала и отрова. “

„ Тези дребни рибки имат в действителност извънредно добре развита отровна система, а тази отровна система има доста огромно въздействие върху другите риби и останалите животни в екосистемата “, споделя Кейсуел.

Изследователите се впуснали в проучването „ единствено от базово любознание “ съгласно Фрай, само че в този момент възнамеряват да продължат изследванията си като сравнят и контрастират наличието на отровите на другите типове блени рибки.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР